Wat ik tijdens ‘kantooruren’ het liefst doe is organisaties begeleiden en adviseren bij veranderingen. Dit kunnen implementaties van agile frameworks of complexe IT-systemen zijn, maar ook het slimmer indelen van organisaties en teams of het werken aan een agile mindset met managementteams. Wat hierbij van groot belang is, is de menselijke basis van verandercapaciteit. Iets waarbij de kernwaarden van Aranea voor mij leidend zijn in mijn aanpak. En daarbij ook mijn eigen kernwaarden zijn.
De kernwaarden van Aranea
De kernwaarden van Aranea zijn Mensgericht, Eigenzinnig, Pragmatisch en Onafhankelijk. Oftewel; MEPO. Dit zijn precies de kernwaarden die in het DNA van iedere Araneaan zitten en die tot een unieke set van vaardigheden en specialisaties leiden. Maar hoe leef ik deze kernwaarden na en pas ik ze toe?
Mensgericht
De essentie van agile werken ligt in de betrokkenheid van mensen op alle niveaus binnen een organisatie. Het gaat niet alleen om de teams die producten en diensten leveren, maar ook om de directie die leiding geeft. Recentelijk heb ik leiderschapsworkshops voor directieleden uitgevoerd, en ik merkte dat hun interesse en betrokkenheid net zo groot was als die van de teams op de werkvloer. Het is belangrijk dat iedereen zich kan identificeren met de identiteit van de organisatie en zijn of haar eigen rol daarin ziet. Want de mensen zijn de organisatie. Door bewust bekwaam te zijn in alles wat ze zeggen en doen, kunnen managers en werknemers bijdragen aan het leveren van betere producten en diensten. Het gedrag van leiders is meetbaar en waarneembaar, en heeft een directe invloed op de rest van de organisatie. Het is dus belangrijk om gedragsbewustzijn en -bekwaamheid te vergroten om zo de doelstellingen haalbaar te maken.
Eigenzinnig
Als veranderconsultant is het mijn taak om mijn eigen waarnemingen te gebruiken en deze te matchen met de behoeften van de organisatie. Soms kan het dus zijn dat er een andere oplossing nodig is dan wat er oorspronkelijk gevraagd wordt. Ik krijg bijvoorbeeld wel eens de opdracht “Mijn mensen moeten agile gaan werken en daar hebben we zes maanden de tijd voor”. In dergelijke situaties probeer ik de vraag bij te sturen en aan te passen aan wat er werkelijk nodig is. Een vraag of opdracht is niet altijd zo voor de hand liggend als het lijkt. Ik onderzoek en geef aan wat ik denk dat er aan de hand is, en wat ik kan doen om dit te verbeteren. Het veranderen van gedrag en mindset kost tijd en vereist vaak langdurige trajecten, waardoor het lastig is hier een bepaalde periode aan te hangen. En mijn eigenzinnige ervaring is dat juist die focus op gedrag en mindset leidt tot blijvend resultaat.
Pragmatisch
Mijn theoretische achtergrond stelt me in staat om praktische hulpmiddelen te bieden. Ik streef ernaar om agile werken pragmatisch te maken voor iedereen binnen de organisatie. Agile werken is gebaseerd op basisprincipes die door iedereen begrepen en toegepast kunnen worden. Elke situatie of context bij een klant is uniek maar de bewezen principes zijn algemeen toepasbaar zodat ook in dat specifieke geval resultaat kan worden geboekt. Ik help bij het vertalen van de principes naar de praktijk, zodat mensen er direct mee aan de slag kunnen. Dit geldt niet alleen voor IT-afdelingen, maar ook voor andere afdelingen zoals marketing, sales en de financiële administratie. Het gaat er niet zozeer om dat iedereen in sprints werkt, maar bijvoorbeeld wel dat de cyclus van feedback en verbetering wordt ingericht. Het wegnemen van verspilling in processen en het identificeren van wat waarde toevoegt, zijn praktische aspecten die direct kunnen worden toegepast. En weet je nog het voorbeeld van de verzekeraar die ik in een eerdere blog deelde? Daarbij liep de marketingafdeling voorop in agile werken, nog voordat IT dat deed. Deze samenwerking tussen verschillende afdelingen versnelde de transformatie en zorgde ervoor dat de hele organisatie bewust werd van de nieuwe manier van werken.
Onafhankelijkheid
Als veranderconsultant ben ik niet alleen gefocust op agile werken. Ik heb veel kennis en ervaring op dat gebied, maar ik ben geen agile fundamentalist. Ik begrijp dat er verschillende oplossingen zijn en dat agile werken niet altijd de enige weg is. Mijn doel is om organisaties te helpen groeien en te verbeteren, en ik ben daarbij onafhankelijk van een specifieke methode. Aranea biedt ook allerlei expertises in andere gebieden, zoals Enterprise Architectuur, en ik kijk naar wat het beste past bij de behoeften van de organisatie. Mijn focus ligt op het bieden van oplossingen die de organisatie grip geven en helpen bij hun specifieke uitdagingen.
Op basis van deze kernwaarden probeer ik iedere dag de beste versie van mezelf te zijn. Ben je benieuwd naar wat de kernwaarden voor andere Araneanen betekenen? Hou dan onze website in de gaten.