Agile werken versnelt de digitale transformatie van je organisatie. Zo zet je de eerste stap

Het begrip ‘agile’ wordt steeds vaker gebruikt in organisaties. Zo is er een verschil tussen agile methodes (denk bijvoorbeeld aan scrum) en de agile mindset waarbij het een manier van denken betreft. Hoe je deze mindset precies kan adopteren en succesvol inzet bij het digitale transformatieproces van je organisatie, laten we je in dit stappenplan zien.

De agile mindset kun je zien als een perpetuum mobile. Hierin is iedereen even belangrijk, doen alle meningen er evenveel toe en wordt er iteratief gewerkt. Bij deze manier van werken bouw je vanuit de basis iteratief door van iets kleins naar iets groots.

Wendbaarheid

Maar welk voordeel heeft agile werken nu precies? Dat is eigenlijk heel simpel: het vergroot de wendbaarheid van je organisatie. Zo kunnen veranderingen sneller doorgevoerd worden en vinden er meerdere kleinere opleveringen plaats. Met agile werken begin je dus gewoon, terwijl veel mensen de misopvatting hebben zich te willen ‘voorbereiden’ op een project.

Waar agile wordt gewerkt, zijn een paar zaken direct duidelijk: individuen en teams weten beter welke waarde ze toevoegen en wat ze nodig hebben om bepaalde doelen te behalen. Daarnaast zorg je er met deze mindset voor dat iedereen een onafhankelijke blik kan hanteren en er waarde wordt toegevoegd door het accepteren van diverse meningen. Hierdoor kun je makkelijker bijsturen en heb je voorspelbaarheid over je resultaten omdat er constant getest wordt wat wel werkt en wat niet. Dit resulteert uiteindelijk in het beter doorlopen van de digitale transformatie.

Stap 1: Begin gewoon

Stap één van de agile mindset is dan ook dat je gewoon moet beginnen. Vallen en opstaan is onderdeel van het agile werken. Begin daarom klein en vier je successen. Binnen deze mindset heb je constant de ruimte om te testen wat wel werkt en wat niet.

Stap 2: De manier die bij jou past

De manier waarop je agile werken implementeert, moet passen bij jouw organisatie. Hiervoor zijn standaard recepten beschikbaar zoals scrum, kanban of SAFe. Om de ‘smaak’ te laten passen bij jouw organisatie is het van belang om nuances in de implementatie aan te brengen. Belangrijk hierbij: doe dit onder begeleiding. Begeleiding kan van toegevoegde waarde zijn omdat het implementeren van agile werken in eerste instantie simpel lijkt, maar elke aanpassing kan een grote impact hebben. Zo leer je waar de focuspunten liggen en kun je sneller je eigen draai geven aan de agile methode zodat deze toegespitst wordt op de behoeftes van jouw organisatie.

Stap 3: Reflecteer regelmatig

De succesfactor van agile werken ligt onder andere in het reflecteren. Blijf constant monitoren wat goed gaat en wat bijgestuurd moet worden. Zorg er ook voor dat je ieders mening blijft horen en waarderen binnen een betrouwbare en transparante omgeving en herhaal dit proces met regelmaat.

De druppel in het water

Net als een druppel die in het water valt en hierdoor kringen creëert, hoef je als individu niet te wachten op de hele organisatie om te starten met agile werken. Denk daarom na over jouw circle of influence. Dus: zie jij een kans om je werk makkelijker en minder zwaar te maken? Ga hier dan direct mee van start en je zult al gauw zien dat collega’s nieuwsgierig worden naar jouw methode en deze willen overnemen.

Wil je direct goed van start gaan met de agile mindset? Laat ons je gidsen door het agile landschap en neem contact met ons op voor meer informatie.

Picture of Alexandra Drost

Alexandra Drost

Alexandra is een mensen mens, die goed voelt wat er in een groep speelt. Haar opleiding en jarenlange ervaring zorgen ervoor dat zij goed in staat is om een aantal stappen vooruit te denken en eventuele knelpunten in de organisatie vroegtijdig weet te signaleren en daarmee vaak te voorkomen. De combinatie van haar verbale kracht, oprechtheid, eerlijkheid en authenticiteit zorgt ervoor dat zij gewaardeerd wordt en dat zij het vertrouwen krijgt van een groep om hen mee te nemen.

Download onze whitepaper - Visie Agile voor serviceorganisaties