Play the game!
Onlangs bracht de KNVB naar buiten dat zij aan de slag gaan met een Prestatie- en Innovatiemanager. Peter Blangé, winnaar van olympisch volleybal goud, gaat deze nieuwe taak invullen en treedt per 1 februari 2017 in dienst.
Eerdere kandidaten die “nee” zeiden tegen de functie waren Gerard Kemkers (coach van o.a. Sven Kramer) en Robin van Galen, een uiterst succesvol waterpolo coach. Kemkers vervult momenteel deze rol bij FC Groningen.

Kennis vermenigvuldigen

Blangé krijgt een tweeledige taak. Enerzijds wordt hij verantwoordelijk voor het bundelen van de aanwezige kennis binnen de KNVB. Anderzijds gaat hij kennis verzamelen bij andere partijen die al verder zijn met innovatie. In de diverse praatprogramma’s werd de keuze door o.a. oud-voetballers bekritiseerd. Wim Kieft zei bij Ziggo Sport letterlijk: “Ik wil het gewoon niet van een volleyballer horen.” Kieft heeft duidelijk het CV van Blangé nog niet onder ogen gehad.

Oude patronen

Blangé is Manager Analytics & Innovatie bij Ortec Sports. Ook werkte hij voor kenniscentrum Innosportlab op Papendal. Hier worden innovatieve ontwikkelingen in de sport uitgedacht en in de praktijk gebracht. Dé plek waar wetenschap en topsport samenkomen. Is de reactie van Kieft en andere oud-voetballers vreemd? Integendeel. Wim Kieft zit als oud-voetballer nog volledig in het oude denken op basis van oude systemen. De komst van “iemand van buiten” laat hem en andere oudgedienden in de weerstand schieten.

De kracht van de frisse blik

Dit zie ik ook in mijn eigen werk bij organisaties gebeuren. Vaak worden mensen van buiten naar binnen gehaald om een verandering door te voeren. En regelmatig worden deze mensen met argwanende ogen bekeken. Heeft hij of zij wel de kennis van onze organisatie? Moet hij of zij ons nu gaan vertellen hoe het anders moet? Allemaal verklaarbare gedachten. Tegelijkertijd is het mijn overtuiging dat kennis van buiten halen een must is voor succesvol veranderen! Mensen van buiten brengen een frisse blik op de vastgeroeste systemen en processen. Wellicht kent u de tegeltjeswijsheid:
“Iedereen zei dat het hier niet zou werken. Totdat er iemand kwam die dat niet wist.”

Business Games

Met de inzet van management simulaties kunnen deze patronen inzichtelijk worden gemaakt. Teruggebracht naar een staat waarin deze te veranderen zijn. Een externe blik – niet gehinderd door bedrijfsblindheid – kan helpen de processen weer in beweging te krijgen op weg naar verandering. Op weg naar innovatie! Kortom, ‘’kennis van buiten’’ is cruciaal om nieuwe inzichten te krijgen en samen te evolueren.

Speel het spel!

Steeds meer organisaties geloven in deze ‘’open’’ mindset.  Zeker ook in de sportwereld. AZ uit Alkmaar trok eerder Toon Gerbrands aan (volleyballer, nu bij PSV) en tegenwoordig werkt Robert Eenhoorn (honkballer) daar ook. En ik noemde Gerard Kemkers bij FC Groningen al. Rob Druppers  (atletiek) was jarenlang actief bij FC Utrecht.  De schaatsers en wielrenners van Lotto Jumbo wisselen inmiddels ook kennis uit. En de KNVB heeft die stap inmiddels ook gezet. Wanneer laat u iemand met een frisse blik in uw keuken kijken?
Aad Brinkman

Aad Brinkman

Na eerder zijn sporen ruimschoots verdiend te hebben in het boeiende vakgebied van Service Management, is Aad de afgelopen jaren geleidelijk doorgegroeid naar een graag geziene adviseur en interim professional als het gaat om het aanpakken van bredere procesvraagstukken op het snijvlak van Business en IT. Hij heeft zich mede daardoor de afgelopen jaren meer en meer gericht op het domein van informatievoorziening, informatieanalyse en informatiemanagement, met een intrinsieke voorkeur voor het domein Onderwijs.

Download onze whitepaper - Visie Agile voor serviceorganisaties