Enterprise architectuur is overbodig in een cloud based infrastructuur. Toch…?
Eerder heb je kunnen lezen hoe enterprise architectuur en security hand in hand gaan bij het implementeren van cloud oplossingen in Microsoft Azure. Vandaag richt ik me op de infrastructuur in een cloud. Want is enterprise architectuur nog wel nodig met de cloud die steeds meer terrein wint? En waarom zouden we ons zorgen maken over architectuur als we alles kunnen uitbesteden aan de cloud provider? Deze antwoorden vind je hier, in deel twee van de miniserie over enterprise architectuur.
Waarom is enterprise architectuur belangrijk in de cloud?
In de cloud worden applicaties en gegevens gehost; allemaal processen die je niet kan vastpakken of aanraken. Maar ook allemaal processen waar je afhankelijk van bent voor het succesvol uitvoeren van je bedrijf. Vergelijk de cloud zoals we deze kennen eens met ons verkeerssysteem. Dit bestaat uit allerlei ongrijpbare verkeersregels die, als ze er niet zouden zijn, direct tot een grote chaos met boze bestuurders zou leiden. Zie enterprise architectuur als de verzameling afspraken rondom verkeersregels, om deze ongrijpbare processen te organiseren. Door een duidelijke en gestructureerde architectuur te ontwerpen wordt het ineens mogelijk om verkeersstromen goed op elkaar af te stemmen. Oftewel; de functionaliteiten en prestaties van de hele cloud te optimaliseren. Verantwoordelijkheden worden gescheiden m.b.t. applicaties en diensten, waardoor er veiliger, efficiënter en effectiever samengewerkt kan worden.
Enterprise architectuur als dirigent van een orkest
Een andere vergelijking die ik graag gebruik is die van enterprise architectuur als dirigent van een orkest. Oftewel; de cloud. Zonder dirigent spelen alle muzikanten dwars door elkaar heen en is het geluid niet bepaald aangenaam om naar te luisteren. Iedereen doet wat volgens hem of haar het beste is, maar niemand kijkt naar het grote plaatje. Door hier een dirigent voor te zetten worden instrumenten en geluiden gecoördineerd tot een harmonieus geheel. Een stuk prettiger voor het gehoor en het zorgt ook voor tevreden publiek. Oftewel; dankzij enterprise architectuur is er een raamwerk waarbinnen iedereen kan werken en zich aan kan passen aan nieuwe omstandigheden. Het zorgt voor een naadloze integratie tussen de verschillende applicaties en diensten, wat leidt tot een meer flexibele en wendbare cloud.
Enterprise architectuur niet overbodig in een cloud based infrastructuur
Enterprise architectuur mag dan misschien bekend staan als een saai vakgebied, het is nog altijd van vitaal belang voor een optimaal functionerende organisatie. Dus om terug te komen op de hoofdvraag van dit artikel: Nee, enterprise architectuur is alles behalve overbodig in een cloud based infrastructuur. Kom je er zelf niet uit, of worstel je met een ander IT-vraagstuk? Daag me uit en ik kijk graag of ik je kan helpen.
Paul Agerbeek

Paul Agerbeek

Paul is een IT-specialist die de focus heeft op echte waarde toevoegen aan de klantorganisatie. Paul kenmerkt zich door zijn pragmatische manier van werken. Hij maakt graag het verschil en kijkt goed naar de uitgestippelde bedrijfsstrategie. Zijn brede technische en IT organisatie kennis en zijn ervaring in verschillende business domeinen helpen hem daarbij. Dit maakt Paul tot een klantgerichte adviseur, IT manager of programma- en projectmanager met een goed gevoel voor mens en organisatie met een vleugje droge humor.

Download onze whitepaper - Visie Agile voor serviceorganisaties