4 trends die van invloed zijn op jouw strategisch IT-beleid

De ontwikkelingen op het gebied van IT volgen elkaar bijna sneller op dan we ze kunnen bijhouden. Waar ChatGPT een jaar geleden nog nooit daglicht had gezien, is het nu al bijna niet meer weg te denken uit de samenleving. Om de ontwikkelingen die ons te wachten staan behapbaar te maken, deel ik in dit artikel vier trends die ons te wachten staan en die van invloed zijn op jouw strategisch IT-beleid.

Trend 1: Cybersecurity

Misschien wel de belangrijkste trend die de toekomst voor ons in petto heeft is de rol van cybersecurity, en dan met name de bescherming tegen cyberaanvallen. Vragen die je je als organisatie moet stellen zijn ‘Hoe hou ik mijn gegevens veilig?’ en ‘Wat kan ik doen om de veiligheid van mijn IT middelen te beveiligen?’

Het is niet langer voldoende om reactief te handelen, zoals organisaties traditioneel gewend waren. In het tijdperk van de huidige cybercriminaliteit is het belangrijker dan ooit om de mogelijke risico’s te identificeren om zo proactief in te kunnen spelen op deze risico’s.

Trend 2: Data, data en nog meer data

In het verlengde van het veilig houden van je IT middelen en daarmee ook je data, ligt de hoeveelheid data. Want hoe zorg je ervoor dat je het juiste beheer bij de juiste hoeveelheid data kiest? En hoe gebruik je deze data vervolgens om bedrijfsprocessen, en misschien wel -resultaten, te verbeteren?

Dit doe je enerzijds door slim gebruik te maken van Artificial Intelligence (AI), waarover later meer, en anderzijds door inzicht te krijgen in je data. Zijn er wellicht gebieden waarop je data verzamelt, maar waar je vervolgens helemaal niets mee doet? En als je ongebruikte data hebt; hoe kun je deze alsnog waarde toekennen of juist besluiten niet meer op te slaan?

Trend 3: Flexibiliteit en wendbaarheid

Een ander gevolg van de ontwikkelingen die zich afspelen op IT-gebied is de toenemende behoefte aan flexibiliteit en wendbaarheid. Heb je een proces helemaal afgestemd en dichtgetimmerd? Dan ga je hoe dan ook tegen de lamp lopen als blijkt dat dit proces alweer achterhaald is. Al een aantal jaar is bekend dat Agile werken een belangrijke aanpak is gebleken voor organisaties omdat het zorgt dat je flexibel en wendbaar blijft en kunt inspelen op veranderingen in zowel de markt als technologie.

Een flexibele IT-infrastructuur is vaak de basis voor een succesvolle Agile aanpak. Een flexibele IT-infrastructuur is schaalbaar, modulair en adaptief. Daarmee veert deze mee met de bedrijfsvoering en past zich daarin aan aan de nieuwe eisen en wensen.

Trend 4: AI en machine learning

Tot slot is er de trend op het gebied van Artificial Intelligence en machine learning. Waar de ontwikkelingen bewust op een lager pitje zijn gezet, omdat deze harder gingen dan wij mensen aan konden, blijft het een trend om rekening mee te houden. Door het analyseren van grote hoeveelheden gegevens en het detecteren van patronen, kan AI organisaties helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. AI gaat hoe dan ook van invloed zijn op onderdelen uit ons werk, dus zorg dat je voorbereid bent in plaats van afwacht.

Ben je benieuwd naar mijn top tien praktische tips op basis van deze ontwikkelingen? Hou dan onze website in de gaten voor deel 2: 10 onmisbare tips voor een waterdicht strategisch IT-beleid.

Picture of Carlijn Hillebrand

Carlijn Hillebrand

Carlijn is onze accountmanager met een altijd aanwezige bruisende persoonlijkheid. Het succesvol mogen helpen van anderen geeft haar een boost en dankzij haar nieuwsgierigheid en leergierigheid wil zij uw organisatie, met de bijbehorende uitdagingen, echt begrijpen. Als trusted advisor voorziet zij u vervolgens met deze kennis van het beste advies qua project aanpak of de juiste match qua adviseur.

Download onze whitepaper - Visie Agile voor serviceorganisaties