Betrokken leiderschap
fundament voor een geslaagde agile implementatie

Wat als het vastloopt? Middel of doel?

Herkent u dit? U bent vol goede moed gestart, hebt agile trainingen ingekocht, scrum teams opgeleid en samengesteld of het SAFe® framework geïntroduceerd, een feestelijk aftrap georganiseerd en bent inmiddels al een ruime periode met sprints bezig. Maar het aanvankelijke enthousiasme begint af te nemen. Er komt wat weerstand en opmerkingen over “vroeger” komen voorbij. De voortgang lijkt te stagneren. Wij brengen met u in kaart waar de knelpunten zitten en zorgen voor een route die de agile transformatie weer in beweging brengt. We herkennen een aantal elementen die vertragen:

Duidelijke aanleiding

Een agile transitie heeft tijd nodig om echt zichtbaar te worden in een organisatie. Een belangrijke succesfactor daarvoor is een duidelijke aanleiding/visie op basis waarvan de agile transitie is ingezet. We helpen u bij het formuleren van een verhaal waarin de aanleiding en visie kort en krachtig wordt verteld, inclusief de voordelen die het met zich mee gaat brengen. Dat verhaal zal keer op keer herhaald gaan worden om de benodigde focus van de transitie vast te houden.

Visie en eigenaarschap

Voor vrijwel elke vorm van organisatieverandering is visie en eigenaarschap nodig. Een vooruitziende blik die een organisatie leidt naar verbetering, naar groei en eigenaarschap van de verandering.
Het ontwikkelen van een visie is iets dat we typisch zien als een leiderschapsvaardigheid. Onze adviseurs begeleiden het leiderschap van een organisatie bij de totstandbrenging van een visie als basis voor de agile transitie.

Beperkte scope

Een agile transitie wordt vaak op een IT afdeling gestart. Dat is logisch omdat de oorsprong van agile werken ook uit de softwareontwikkeling komt. Maar de transitie stopt niet bij de grenzen van de IT afdeling en doorkruist een hele organisatie. Onze adviseurs onderzoeken met u op welke wijze agile werken voor de hele organisatie kan werken en kiezen met u voor pragmatische en waardevolle toepassingen van agile methoden en technieken.

Bovenstaande knelpunten manifesteerden zich ook bij een grootschalig veranderproject bij één van onze klanten. Hun ervaringen leest u terug in deze blog.

Agile middel of doel bijfoto

Waarom Aranea?

Aranea was er vanaf het begin bij toen agile werken zijn opmars maakte in de zakenwereld. Wij zien agile werken en scrum niet als wondermiddelen maar weten snel te achterhalen met welke aanpassingen ze voor u van maximale waarde zijn. Door onze ruime ervaring met agile veranderingsprojecten weten wij welke middelen het beste passen bij uw organisatie en uw doelstellingen.
Onze adviseurs hebben niet als doel in uw schoenen te gaan staan maar begeleiden u met advies, coaching en uitvoering naar een niveau waarop u zelfstandig de reis kunt voortzetten. Een adviseur van Aranea laat u niet alleen achter als de opdracht er op zit. We zullen in contact blijven om te borgen dat onze activiteiten tot duurzame resultaten leiden.
We acteren binnen de kaders van onze waarden: we zullen met aandacht voor de mens op een eigenzinnige en pragmatische manier van toegevoegde waarde zijn. We doen dat onafhankelijk en zullen agile methoden en technieken alleen inzetten als middelen om uw doelen te bereiken.

Wilt u ook weten hoe u in uw organisatie de agile transitie in gang zet en duurzaam verankerd? Neem gerust contact met ons op met behulp van de contactinformatie onderaan deze pagina of laat een van onze collega’s u terugbellen.

Nog meer informatie?

Wij nemen graag contact met u op

Laat uw gegevens achter en wij zullen u zo snel mogelijk benaderen.

U kunt uiteraard ook zelf contact opnemen met:

Alexandra Drost

Alexandra Drost

Managing consultant

Download onze whitepaper - Visie Agile voor serviceorganisaties