Het Nieuwe Werken & Agile
Het Nieuwe Werken (HNW) was een tijd geleden nog ‘nieuw’. Strakke kantoorpanden schoten als paddenstoelen uit de grond. Soms met een visie erachter, soms ook niet. Maar de hype is voorbij.
Inmiddels gaat het (helaas) over thuiswerk-discussies, volle vergaderruimtes en de zoektocht naar een werkplek. Want om 08.30u is alles al bezet. Aan de andere kant is het ook wel weer fijn dat de hype voorbij is; de realiteit is terug. We kunnen weer nuchter zijn over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Sterker nog; we kunnen het weer benaderen zoals het zou moeten. Als een raamwerk, een mindset, een filosofie. HNW stelt organisaties in staat om flexibel en wendbaar te zijn.
Steeds meer organisaties gaan nu Agile werken. En ondanks dat het een veelgehoorde klacht is dat de instrumenten van Agile botsen met HNW, komen de waarden achter beide ‘mindsets’ juist overeen. Sterker nog, het gedachtegoed sluit goed aan en de valkuilen evenzo. Het gaat bij beide filosofieën niet over systemen en faciliteiten, maar over houding en gedrag!
Kortom, zowel HNW als Agile gaan over leiderschap en mensen de vrijheid geven om zelf aan het roer te staan van hun werk. Als we vanuit die filosofie kijken naar de wendbare organisatie is het niet meer dan logisch dat Agile raamwerken zoals Scrum naadloos passen binnen een organisatie die HNW heeft omarmd. In de praktijk lopen we echter tegen vooroordelen aan:

1.“Géén post-its op onze witte muur!”

HNW is geen doel op zich. Het faciliteert een omgeving waarin je volgens je eigen voorkeuren kunt werken. Het resultaat van de organisatie staat nog steeds voorop. In veel organisaties is een activiteitengerelateerd kantoorconcept ingevoerd. De activiteiten van de medewerkers zijn leidend in de vertaling naar de ruimtes. Zo zijn er cockpits waar je individueel en geconcentreerd kunt werken. En zo kan er ook een Scrum ruimte zijn waar je kunt samenwerken met behulp van visueel management. Dit kan zijn met post-its, maar ook zeker met interactieve schermen. Ga met elkaar in gesprek en kijk wat de mogelijkheden zijn.

2.“Moet ik op mijn thuiswerkdag naar kantoor voor een stand up?”

De vaste thuiswerkdag is geen vertaling van HNW. Je krijgt flexibiliteit van de organisatie. Dan moet je die ook teruggeven. Het is een verworven vrijheid die in veel organisaties de vertaling is geworden van HNW. Maar dit sluit niet aan bij de filosofie. Het gaat erom dat je communiceert met elkaar. Zoek met elkaar de beste manier om het hoe van alle individuen te verenigen met wat er moet gebeuren. Denk in oplossingen.

3.“Voor face 2 face contact moet ik dus altijd op kantoor zijn!”

Agile inspireert tot het plaatsen van individuen en interacties boven processen en tools. Velen vertalen dit in fysieke aanwezigheid op kantoor. Dat klopt vaak ook. Zeker teams die beginnen met bijvoorbeeld Scrum hebben behoefte aan face to face contact. Ze moeten nog leren en zoeken elkaar op. Dat is juist ook de bedoeling van HNW. Je hebt de vrijheid om je werk flexibel in te richten en als team kies je voor de ideale context. Dit kan op kantoor zijn of thuis of in een café. Wanneer teams meer volwassen zijn hebben ze elkaar minder nodig en zullen ze elkaar minder opzoeken.

Denk in waarden!

Bovenstaande ideeën komen voort uit het denken in faciliteiten in plaats van het denken in waarden. Probeer daarom samen het gesprek aan te gaan.  Waar doen we het voor? Wat is ons idee erachter? Wat hebben wij nodig om ons werk goed te doen? Het hoeft niet in een keer goed te gaan. Als je maar stapjes zet en werkt aan continue verbeteren. Zorg bovenal dat je Agile en HNW ziet zoals ze bedoeld zijn. Als een filosofie, een mindset, een raamwerk. Het is geen doel, het is een middel.

Meer weten?

Wil je meer weten over het verbinden van HNW en Agile? Aranea heeft ruime ervaring in het begeleiden en opzetten van Agile raamwerken zoals Scrum in een flexibele kantooromgeving!
Picture of Aad van den Boogaart

Aad van den Boogaart

Aad is mountainbiker, quantumfysicus, wielrenner, klimmer en managing director van Aranea. Na omzwervingen in biomedisch onderzoek door heel Europa, is hij sinds 1997 in Nederland werkzaam als adviseur. IT zelf is geen drijfveer; Aad doet het vooral met en voor de mensen, vanuit de overtuiging dat het zoveel prettiger werkt als je het simpel en duidelijk houdt. En dat wie goed doet, goed ontmoet.

Download onze whitepaper - Visie Agile voor serviceorganisaties