Wat betekenen de kernwaarden van Aranea voor strategisch adviseur Jan Willem Wolters?

Toen mij gevraagd werd of ik iets wilde vertellen over de kernwaarden van Aranea, en wat deze voor mij in de praktijk betekenen, had ik niet meteen een antwoord paraat. Want mensgericht werken, dat is voor mij eerder een automatisme dan dat ik me daar heel bewust van ben. Ik ben dan ook tot de conclusie gekomen dat de kernwaarden van Aranea al in mijn DNA zaten vóór ik hier kwam werken. En ik het dus eigenlijk gewoon over mijn eigen kernwaarden kan hebben.

De kernwaarden van Aranea

De kernwaarden van Aranea zijn Mensgericht, Eigenzinnig, Pragmatisch en Onafhankelijk. Oftewel; MEPO. Dit zijn precies de kernwaarden die in het DNA van iedere Araneaan zitten en die tot een unieke set van vaardigheden en specialisaties leiden. Maar hoe leef ik deze kernwaarden na en pas ik ze toe?

Mensgericht

Het begon allemaal bij Philips, waar ik als jonge en ambitieuze uitvinder met elektronen speelde. Ik gebruikte microscopen om zichtbaar te maken wat normaal gesproken onzichtbaar was. Echter, al snel besefte ik dat dit niet was waar ik echt voldoening uit haalde. Ik wilde werken op een manier die mensgericht was en waarbij ik direct in interactie kon treden met anderen. Het mensgericht werken bracht mij naar verschillende bedrijven waar ik mijn expertise kon inzetten, van startups tot internationale expansie, van de werkvloer tot de directiekamer. Het draait voor mij om het begrijpen van mensen, hun behoeften en drijfveren. Dit stelt me in staat om anderen te inspireren en samen tot zinvolle oplossingen te komen. 

Eigenzinnig

Eigenzinnigheid is ook een eigenschap die ik niet kan ontkennen. Het triggeren op ‘zin’ is voor mij echter wel van groot belang. Hierbij denk ik terug aan de filosoof René Gude, die veel over dit begrip heeft geschreven. Zin kan zintuiglijk, zinvol en zinrijk zijn. Ik wil zin maken en anderen inspireren om ook zin te krijgen in hun werk en hun doelen. Deze innerlijke drive motiveert mij om energiek en gedreven te blijven, iets wat ik ook altijd aan anderen probeer mee te geven. 

Pragmatisch

In mijn verleden als ondernemer in de startup-wereld heb ik geleerd om pragmatisch te zijn. In deze omgeving heb je vaak maar beperkte tijd en middelen om een idee tot een succes te maken. Je moet met beide benen op de grond blijven staan en snel handelen om resultaten te boeken. Als je alleen maar grote strategische ideeën bedenkt zonder ze concreet te maken, kom je nergens. Dit pragmatische denken heb ik ook toegepast in de zorgsector, waar ik merk dat er talloze slimme oplossingen beschikbaar zijn die niet worden gebruikt. Het is noodzakelijk om deze oplossingen praktisch in te zetten en te laten adopteren om echt waarde te kunnen creëren. 

Onafhankelijkheid

Mijn onafhankelijkheid heeft mij geholpen om verschillende perspectieven en rollen te kunnen bekijken. Ik ben nooit volledig afhankelijk van één perspectief, maar houd altijd een open blik naar andere invalshoeken. Zo blijf ik objectief en kan ik de beste aanpak kiezen voor een specifieke situatie. 

Deze vier eigenschappen zijn onlosmakelijk verbonden met mijn werk, maar dus ook met mij als persoon. Ik denk dan ook niet dat je je kernwaarden aan kunt leren, maar dat het juist verbindt als je iemand tegenkomt met dezelfde kernwaarden.

Ben je benieuwd naar wat de kernwaarden voor andere Araneanen betekenen? Hou dan onze website in de gaten.

Jan Willem Wolters

Jan Willem Wolters

Jan Willems expertise uit het bedrijfsleven en de professionele dienst­verlening betreft het operationeel management rondom thema’s als digitalisering, innovatie en ondernemerschap. Met zijn verbindende kwaliteiten is hij in staat om mensen mee te nemen om verandering en groei te realiseren voor de organisatie die hij vooruithelpt.

Download onze whitepaper - Visie Agile voor serviceorganisaties