Wat betekenen de kernwaarden van Aranea voor risk manager Siebe Kamer?

Als je aan een risk manager vraagt hoe een ideale werkdag eruit ziet, dan krijg je vaak een antwoord dat in lijn ligt met overzicht, structuur en orde. Als je aan míj vraagt hoe een ideale werkdag eruit ziet, dan vertel ik dat ik het liefst ’s ochtends nog niet weet wat ik ’s middags ga doen. Op hoofdlijnen breng ik natuurlijk orde in de chaos aan, maar op detailniveau functioneer ik heel goed op ad-hoc, en dus continu, bijsturen. En toen kwam het verzoek of ik dit door wilde vertalen naar de kernwaarden van Aranea.

De kernwaarden van Aranea

De kernwaarden van Aranea zijn Mensgericht, Eigenzinnig, Pragmatisch en Onafhankelijk. Oftewel; MEPO. Dit zijn precies de kernwaarden die in het DNA van iedere Araneaan zitten en die tot een unieke set van vaardigheden en specialisaties leiden. Maar hoe leef ik deze kernwaarden na en pas ik ze toe?

Mensgericht

Als security officer en risk manager heb ik ontzettend veel interactie nodig om mijn werk gedaan te krijgen. We werken een plan uit, maar om dit plan te realiseren moet ik altijd de mensen meekrijgen. Alleen op zakelijk vlak kom je er dus niet; je moet echt op zoek naar die klik en connectie met mensen. Iedereen is verschillend, dus ik heb geen uniforme manier om mensen te benaderen. Het voordeel is wel dat je heel erg je best moet doen om géén klik met mij te hebben.

Eigenzinnig

Ondanks dat in grote lijnen vastligt wat we gaan doen, wil ik altijd graag de ruimte en vrijheid houden om de uitwerking op mijn manier te doen. Ik heb altijd ideeën over de beste manier om iets te bereiken, maar deze beste manier moet natuurlijk wel bij de organisatie passen. In een ‘cowboy organisatie’ een pak papier met tot in de puntjes uitgewerkte stappen neerleggen heeft geen zin, terwijl je ze bij de overheid niet blijer kan maken. Bij het bepalen van de juiste manier ben ik soms wel een tikkie eigenwijs, maar ik weet altijd flexibel te blijven. Eigenzinnigheid werkt tenslotte het best binnen kaders.

Pragmatisch

Zoals ik eerder ook al vertelde, zeg ik eigenlijk nooit ‘nee’. Alles mag, zolang je maar over de risico’s nadenkt. Heb je daar nu geen tijd voor? Dan wachten we met de vervolgstap tot je er wel over na hebt kunnen nadenken, want deze stap overslaan is geen optie. En als de vervolgstappen dan komen, dan pak ik dat altijd pragmatisch op. 100% secure bestaat niet, en degene die anders beweert nodig ik graag uit op de koffie. Er is geen organisatie die zowel over genoeg geld, tijd en mensen beschikt. Het schort altijd wel ergens aan, meestal aan alle drie, dus je moet de focus bepalen en daarop sturen.

Onafhankelijkheid

Welke klus ik ook doe, ik kom nooit met een standaardlijstje van leveranciers die ik aandraag. Iedere opdracht vraagt om maatwerk, en wat bij de klant past bepaalt welke leveranciers ik inschakel. Een multinational heeft tenslotte hele andere eisen dan de bakker om de hoek. Als ik niet onafhankelijk ben, dan ben ik niet meer risk manager Siebe (ook wel bekend als Siebe security). Dan ben ik eigenlijk een pre-sales engineer.

Ben je benieuwd naar wat de kernwaarden voor andere Araneanen betekenen? Hou dan onze website in de gaten.

Siebe Kamer

Siebe Kamer

Siebe is een hardwerkende professional die graag wordt uitgedaagd door complexe opdrachten of projecten op het gebied van informatiebeveiliging. Zijn achtergrond ligt weliswaar in de techniek, maar hij beschouwt zichzelf al lang niet meer als een technische IT’er. Hij is als geen ander in staat om informatiebeveiliging op een aansprekende manier te vertalen naar het onderliggende bedrijfsbelang.

Download onze whitepaper - Visie Agile voor serviceorganisaties