Doe niet zo moeilijk!

Zaakgericht Werken?

by Aranea

Het verbaast mij iedere keer weer wat er allemaal wordt opgetuigd rondom de implementatie van Zaakgericht Werken. Terwijl de werking ervan simpel is en de organisatorische impact minimaal. Met ook nog eens veel voordeel voor de gebruikers.

Zaakgericht Werken kan bestempeld worden als ‘een grote markt’ met veel spelers. Juist omdat er zoveel adviesorganisaties hun stempel willen drukken op Zaakgericht Werken, is het naar mijn mening nodeloos ingewikkeld gemaakt. Niet in de laatste plaats ingegeven door complexe verandertrajecten en de bijkomende angst dat er iets groots staat te gebeuren.

Keep it simple

Het kan simpeler. Zaakgericht Werken is te vergelijken met het bestellen van een boek bij BOL.com. Je informeert de klant automatisch en alleen op de momenten die relevant zijn. Je kijkt naar het ketenproces van vraag tot aflevering (= antwoord) en dat richt je in. De inrichting zelf is niet ingewikkeld, maar als de onderliggende papierstroom niet eenduidig is, dan is het inrichten een arbeidsintensief proces.

Zorg voor een helder proces

Als het proces inclusief de sjablonen eenmaal klaar zijn, is het inrichten niet meer zo ingewikkeld. Dus zorg gewoon dat je proces helder is voor de inrichting en hang de potentiële chaos niet op aan Zaakgericht Werken. Zaakgericht werken bemoeit zich niet met hoe jij je werk doet, maar kijkt hoe lang jij over je stap mag doen en wat je aan het einde in ieder geval in het dossier moet hebben geplaatst. Zodat je collega daarna ook zijn werk kan doen. Waarom heb ik een verandertraject nodig om je uit te leggen wat je altijd al moest doen?

Ont-wikkel het proces!

Zaakgericht Werken kijkt naar de opeenvolgende stappen in een proces. Een voorbeeld: een aanvraag met een wettelijk termijn van 8 weken wordt altijd de 9de week pas afgehandeld. Degene aan het einde van het proces krijgt iedere keer op zijn kop omdat hij te laat is. Nadat het proces ‘zaakgewijs’ is ingericht, blijft gelden, dat de post er 4 weken over doet. De betreffende medewerker handelt zijn werk binnen 5 weken af en verdient dus eigenlijk een compliment. Het postproces moet worden bekeken om binnen de 8 weken te blijven.

Meer weten?

Niet met mij eens? Of zoek je extra informatie? Samen kunnen we jullie aanpak rondom Zaakgericht Werken zo eenvoudig mogelijk maken. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Aranea - onafhankelijk management consultancy bureau.

Top