Ruimte om te innoveren!

Enterprise Architectuur

by Aranea

Het is onvermijdelijk dat organisaties die groeien complexer worden. Maar wat als organisaties gebruik kunnen maken van een spilfiguur die deze complexiteit reduceert? De Enterprise Architect kan hier een gidsfunctie in hebben.

Enterprise Architectuur is een snelgroeiende discipline gericht op het aanbrengen van structuur en samenhang teneinde de organisatie efficiënter en wendbaarder te maken. Van het ontwerp van ambities tot de implementatie in Business-IT projecten; de Enterprise Architect is actief met het in lijn brengen van bedrijfsdoelen, technologische mogelijkheden en processen. De Enterprise Architect kan fungeren als een spin in het web die samen met het bestuur aan de toekomst bouwt.

Wendbare organisaties

Met een allesomvattende helikopterblik is deze organisatiearchitect in staat om in een digitale wereld de verbinding tussen ambitie, bedrijfsprocessen en informatiesystemen te regisseren. Hoe? Door vooral de samenhang over alle architectuuraspecten heen te bewaken. De consequenties van veranderingen worden zichtbaar waardoor wendbaarheid dichterbij komt. Hiermee kan het management efficiënter veranderingen doorvoeren. Een wendbare Enterprise Architectuur is het fundament onder een wendbare organisatie.

Bewustwording

Ondanks de rijzende populariteit van Enterprise Architectuur zijn er organisaties waar nog veel te winnen valt aan bewustwording over dit vak. Aanvoerders van transitietrajecten met als doel digitale transformatie laten vaak de kans liggen om de Enterprise Architect als bruggenbouwer in te zetten; bijvoorbeeld als verbinder tussen ”business users”, projectmanagers, analisten, ontwikkelaars en senior management.

Samen de toekomst bouwen

De Enterprise Architect kan een grote rol spelen bij het informeren van het bestuur en zelfs bij het ontwerp van visie en innovatieve ideeën. Kortom, in een digitaal tijdperk is de Enterprise Architect onmisbaar voor de inspiratie van beleid en de toetsing en uitwerking naar bedrijfs-, informatie-, technologie- en oplossingsarchitectuur.

Meer weten?

Wil je meer weten over de potentie van Enterprise Architectuur? Of zoek je een Enterprise Architect die jouw organisatie naar een hoger plan tilt? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Aranea - onafhankelijk management consultancy bureau.

Top