Directief naar zelfsturende teams!

Zelfsturende teams 2.0

by Aranea

Veel organisaties hebben zelfsturende teams omarmd. Ook ik ben onlangs in de rol van interimmanager onderdeel geweest van zo’n organisatie.

Ik heb altijd al geloofd in teamwork en het principe mensen in hun kracht te zetten. Uiteraard kon ik me dan ook helemaal vinden in de gedachte.

Werkwijze

De kernvraag blijft natuurlijk: welke aanpak kies je om uiteindelijk tot een zelfsturend team te komen? Een veel geziene aanpak is dat de manager in kwestie al zijn taken verzamelt en deze tijdens een overleg op tafel legt, met de vraag deze onderling te verdelen. En net als met een doos bonbons; de favoriete smaken zijn in een mum van tijd verdeeld, terwijl de minder populaire smaken blijven liggen. In het meest gunstige geval worden deze uiteindelijk alsnog verdeeld, zo niet, dan gaat de manager er weer mee terug. En zal hij deze op een later moment moeten zien toe te wijzen.

Drukker dan ooit!

Op het moment dat alles is verdeeld, gaat de (inmiddels) ‘oud-manager’ weer terug de inhoud in. Het nadeel hiervan is dat ‘de inhoud ingaan’ veel sneller gaat dan dat de medewerkers zich hun nieuw taak eigen maken. Met als gevolg dat ze om de haverklap om hulp komen vragen! De situatie die dan ontstaat, is dat de manager zijn bord meer dan vol heeft met werk en dan óók nog eens begeleiding moet bieden. Kortom, hij heeft het drukker dan ooit.

Balans

Ikzelf ben daarom voorstander van de aanpak ‘directief naar zelfsturende teams’. Ik begrijp dat dit tegenstrijdig klinkt, maar heb aan den lijve ondervonden dat deze aanpak op relatief soepele wijze tot het gewenste resultaat leidt. Hiermee kun je namelijk taken verdelen op basis van competenties en ontwikkelpunten, waarbij je er voor kunt zorgen dat er een goede match en balans ontstaat tussen werkzaamheden en uitvoerenden. Hiermee voorkom je ook dat de mensen met het meeste aanzien of de grootste mond de leuke taken krijgen. En dat de stille krachten worden opgezadeld met de minder leuke taken. Deze aanpak werkt. Ik heb het zelf zien gebeuren.

Meer weten?

Zoek jij ook naar de juiste balans bij het verder ontwikkelen van zelfsturende teams? Wil je dat je medewerkers ook echt blij worden van de zelfsturing? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Aranea - onafhankelijk management consultancy bureau.

Top