Wat pakt jouw gemeente aan?

Digitale Agenda 2020

by Aranea

Er was eens … een regenachtige vrijdagmiddag in het jaar 1995. De schooljuf vraagt de klas een tekening te maken van de wereld in het jaar 2000.

Vol enthousiasme gaat de klas met stiften en potloden aan de slag. Het resultaat? In mijn toenmalige basisschoolklas waren dat 34 prachtige, innovatieve tekeningen met zilverstalen huizen, vliegende auto’s en futuristische outfits.

Congres Digitale Agenda 2020

Morgen (woensdag 5 april) vindt het congres Digitale Agenda 2020 plaats voor gemeenten. Een van de thema’s dit jaar is: ‘Verder brengen van Innovatie en Onderzoek’. Veel gemeenten werken immers aan innovaties omdat zij de gemeentelijke dienstverlening aan burgers en bedrijven willen verbeteren. Zet de snelkookpan maar klaar, want het gas gaat erop!

Innovatieve ontwikkelingen

Nog nat achter de oren kan ik zeggen dat het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening inmiddels meer dan 15 jaar op de agenda staat. Ik stond erbij toen Zaakgericht Werken haar eerste stapjes zette. En ik geloof oprecht dat onderwerpen als e-Dienstverlening, Zaakgericht Werken, de Cloud en de Omgevingswet op de gemeentelijke agenda staan. Maar wat zegt dat over de snelheid van invoering?

2020?

Dat is over 32 maanden. Binnen gemeenteland is een berg ‘innovatief’ werk weggewerkt, maar een minstens zo grote berg – en die blijft exponentieel groeien – ligt nog voor ons. Binnen het tempo waarin nu resultaten gerealiseerd worden, gaan gemeenten nog een flinke uitdaging tegemoet. Want de winkel moet tegelijkertijd open blijven.

Handdoek in de ring?

Nee, natuurlijk niet. Stilstaan is geen optie. Alleen veranderingen kosten tijd, geld en energie en we gooien het oude niet zomaar overboord als het nog voldoet. Dus de terechte vraag is; wat staat er in 2020 voor jouw gemeente op de digitale agenda dat echt waarde toevoegt aan die burgergerichte, integrale en digitale dienstverlening? En: met welke prioritering en focus? Kortom, welke resultaten willen we samen bereiken en waarom?

Bewust keuzes maken!

Hoe staat jouw gemeente in deze discussie? Lukt het om keuzes te maken? Willen jullie een innovator of liever een volger zijn? Ligt er al een Digitale Agenda (op maat) klaar? Net zoals het congres is ook het advies van Aranea om daar nu al over na te denken. Hoe concreter de doelen zijn, hoe sneller die gedroomde toekomst dichterbij komt. En uiteraard denk ik – vergezeld van stiften en papier – graag met je mee!

Aranea - onafhankelijk management consultancy bureau.

Top